Ademcoaching

In 2019 ben ik opgeleid als ademcoach bij Heleen Ytsema van Herleva Holistic Breathing. Voor mij was dit een mooie brug tussen mijn werk als logopedist en als yogadocent. Door deze drie vakgebieden te combineren heb ik een brede kijk op ademen gekregen en kan ik je helpen je ademhaling te verbeteren.


Adem


Misschien heb je jezelf weleens afgevraagd wat het belangrijkste is om jezelf in leven te houden. Dat is ademhalen! De meeste mensen kunnen niet langer dan een paar minuten zonder adem. Je adem is dus letterlijk van levensbelang. Toch zijn veel mensen zich niet bewust van hun ademhaling en ze hebben vaak geen idee wat een goede ademhaling is.


Een pasgeboren baby heeft een fantastische ademhaling. In de loop van je leven maak je van alles mee. Dit heeft invloed op je ademhaling. Misschien zet je onbewust je adem vast, adem je oppervlakkig, snel, hoorbaar of door je mond. De kwaliteit van je adem gaat achteruit. Volgens de Oosterse filosofie ademen we niet alleen zuurstof maar ook energie in (prana of qi). Wanneer je niet voluit ademt misgun je jezelf dus ook levensenergie en kun je ook niet voluit leven.

Balans


Ons autonome zenuwstelsel, het zenuwstelsel dat de organen, de ademhaling, de hartslag en de vertering aanstuurt bestaat uit twee systemen die een tegengestelde werking hebben. Het ene systeem is het sympathische zenuwstelsel en het andere systeem het parasympathische zenuwstelsel. Je sympathische zenuwstelsel zorgt ervoor dat je “aan” staat en is je gaspedaal. Dit is heel zinvol als je op je werk of in je thuissituatie moet presteren. Je adem versnelt, je hartslag gaat omhoog en je bent alert. Je parasympathische systeem is je rem en zorgt ervoor dat je kunt ontspannen, verteren en slapen. Je hartslag gaat omlaag en je adem vertraagt. Om je goed te voelen is het belangrijk dat beide systemen in balans zijn. In onze Westerse maatschappij wordt er voortdurend een beroep gedaan op jou. Hierdoor werkt je sympathische zenuwstelsel overuren. Zo raakt je autonome zenuwstelsel uit balans en bestaat zelfs de kans dat je blijft hangen in je sympathische systeem met allerlei stress gerelateerde problemen als gevolg.


Neem voor meer informatie over ademcoaching of ademtherapie gerust vrijblijvend contact met mij op


Kijk hier voor de voorwaarden en kosten.

RYS200 gecertificeerde yoga school